2.2 Wonen en erfgoed
Doelstellingen
We werken aan de volgende doelstelling(en):
In lijn met de Woonvisie 2020 werken we aan de volgende doelstelling(en):
- Complete woongemeente . Aandacht voor de woonomgeving in bestaande wijken en kernen. Een flexibel en gedifferentieerd woningbouwprogramma.
- Comfortabele woningvoorraad . Een woningvoorraad die aansluit bij de behoeften en wensen van de bewoners. De woningen zijn duurzaam en toekomstbestendig.
- Een (t)huis van alle groepen inwoners . Aandacht voor de groep kwetsbare inwoners met een zorgbehoefte die in de toekomst in een reguliere woning moeten blijven wonen. Ook aandacht voor de inwoners met een middeninkomen en jongeren die in de koop- en huursector buiten de boot dreigen te vallen.
- Versterking van de woonfunctie van Oss , ook in regionaal opzicht.
Naast de doelstellingen uit de Woonvisie 2020, zetten we in op Versnelling van de woningbouw met als streven dat er de komende jaren circa 600 woningen worden toegevoegd aan de Osse voorraad. De Woonagenda 2022-2024 helpt om uitvoering te geven aan deze ambities en legt focus op de betaalbaarheid.
Erfgoed
- We hebben een richtinggevend toekomstperspectief middels de recent vastgestelde nota erfgoed
- Onze lobby is erop gericht om de grotere Osse ambities gemakkelijker waar te kunnen maken,
- We behouden en versterken ons erfgoed
Hoe ver zijn we met het realiseren van onze doelstellingen?
We hebben vele adviezen gegeven op de intaketafel, vele principeverzoeken behandeld, onderbouwingen in bestemmingsplannen geschreven en meegewerkt aan planontwikkeling op locaties waar ons Projectenbureau een sturende rol heeft. Dit om de pijplijn te vullen met harde woningbouwplannen. Van plannen die eerder zijn vastgesteld zijn in 2022 weer veel woningen gereedgekomen. Daarmee is de Osse woningvoorraad in 2022 gegroeid tot een totaal van 41.780 woningen (voorlopige cijfers over 2022). Dat betekent een netto toename met 1.455 woningen ten opzichte van 1 januari 2020.
De opgave van 8.500 toe te voegen woningen in periode 2020-2040 is inmiddels dus met netto 1.455 woningen ingevuld. Dat betekent dat we nog ruim 7.000 woningen te gaan hebben en daarvoor werken we aan de totstandkoming van woningbouwplannen, onder meer op de locaties zoals genoemd in paragraaf 2.1 over Verstedelijking.
Verder hebben we gewerkt aan een beleidsstukken die ons helpen om de doelstellingen te realiseren. De Woonagenda 2022-2024, het CPO beleid, Mantelwonen, de huisvestingsverordening en het instellen van een opkoopbescherming zijn allemaal gerealiseerd in 2022. Verder is gewerkt aan verdere stappen op gebied van verduurzaming, wonen & zorg en de woonbehoefte van specifieke groepen. Zo wordt op vele fronten gewerkt aan een thuis voor iedereen, het gaat niet om het stapelen van de stenen maar om het bouwen van gemeenschappen.
Wat hebben we hiervoor gedaan?
- We hebben samen met collega’s bij regiogemeenten gewerkt aan de Regionale Woondeal en aan de Brabantse Verstedelijkingsstrategie. We hebben ons daar ingezet voor het Osse belang, namelijk aandacht voor de ingezette versnelling en de grote opgave om zachte woningbouwplannen tot de eindstreep van een onherroepelijk bestemmingsplan te brengen zodat er daarna bouwvergunningen kunnen worden aangevraagd. Osse locaties staan nadrukkelijk op de kaart.
- We hebben een nieuwe Woonagenda 2022-2024 vastgesteld met concrete acties voor de komende jaren.
- We hebben de Huisvestingsverordening Oss vastgesteld om in combinatie met monitoring met Kadasterdata te kunnen zorgen dat het aandeel investeerders in Osse wijken niet ten koste gaat van de positie van starters.
- We hebben een opkoopbescherming ingevoerd voor 5 Osse wijken.
- We hebben CPO beleid Oss vastgesteld met een helder stappenplan voor CPO groepen omdat we ruimte en duidelijkheid willen geven aan inwoners die zelf werken aan het bouwen van gemeenschappen.
- Er is beleid vastgesteld op gebied van Mantelwonen.
- We hebben de woonzorganalyse afgerond, als onderdeel van een te maken visie op thema wonen, welzijn en zorg.
- We hebben stappen gezet in de voorbereiding van specifiek beleid voor de doelgroep internationale werknemers.
- We stuurden twee keer per jaar de raadsinformatiebrief voortgang woningbouw.
- We werkten op veel locaties met programma adviezen aan de totstandkoming van harde woningbouwplannen. Een voorbeeld is Geffen ’t Veld wat in het eerste kwartaal van 2023 ter vaststelling naar de gemeenteraad gaat.
- We werkten op 5 locaties aan de totstandkoming van flexwoningen.
- We zorgen voor inrichting van woonwagenstandplaatsen (Brasem).
- We maakten gebruik van provinciale en landelijke financiële regelingen om onze woonambities sneller te kunnen realiseren. Zo kregen we toekenningen vanuit de provinciale stimuleringsregeling woningbouw en kregen we een toekenning vanuit het Rijk voor een oplossing bij station Ravenstein voor langzaam verkeer (fietser, voetganger).
- We hebben onze werkwijze voor monitoring van de voortgang van nieuwbouwplannen aangescherpt en zullen hierover periodiek rapporteren in de bestaande raadsinformatiebrief voortgang woningbouw.
- Samen met het erfgoedveld geven wij uitvoering aan het uitvoeringsprogramma behorende bij de vastgestelde erfgoedvisie Oss 2021: Toekomst voor ons erfgoed.