2.6 Schadewijk
Doelstellingen
We werken aan de volgende doelstelling(en):
- Met alle partners willen we de kwaliteit en leefbaarheid van de wijk versterken: een trotse wijk met diverse woonmilieus en een duurzaam veerkrachtige sociale structuur. Een wijk waarin mensen zich thuis voelen en met plezier wonen, werken, recreëren en leven. We ontwikkelen dit niet vóór, maar samen mét de bewoners. Zoals de wijk zelf aangeeft “De wijk Schadewijk moet een wijk zijn waar kinderen kansrijk op kunnen groeien.”
Hoe ver zijn we met het realiseren van onze doelstellingen?
De speerpunten uit de wijkfoto aanpakken met bewoners: dit heeft vanwege ziekte een tijd stil gelegen en wordt nu weer opgepakt. Bewonersgroepen rondom buurtpreventie en lief en leedstraten zijn opgestart. Een van de speerpunten uit de wijkfoto was herstellen van vertrouwen in beroepskrachten. Daarop is de Inloop voor Vragen gestart, een dagelijks spreekuur bemand door beroepskrachten die werkzaam zijn in de wijk.
In september 2022 is KODOSS gestart, Kom, Doe en Ontdek in de Schadewijk (www.kodoss.nl). Een samenwerkingsverband tussen de basisscholen, SEC, Muzelinck, OnsWelzijn, gemeente Oss en vrijwilligers. Samen geven zij vorm aan een dagelijks gratis toegankelijk buitenschools programma voor alle basisschoolkinderen in de Schadewijk. Bijvangst is het herstellen van vertrouwen in organisaties, en het zichtbaar aanwezig zijn van beroepskrachten in de wijk.
In 2022 is na vertraging door de periode van COVID-19, het oorspronkelijk éénjarig project LSI later dan bedoelt (3 jaar over alles), wat betreft casustafels en huisbezoeken afgerond. Burgerzaken is nog bezig met het afronden van de adresonderzoeken, en hierna moet nog tijd worden geclaimd om de evaluatie op te stellen en presenteren
Met BrabantWonen is afgesproken een visie op de ruimtelijke ontwikkeling op te stellen. Deze visie moet kaders geven voor de toekomstig aanvaardbare ruimtelijke veranderingen die leiden tot differentiatie in het woningaanbod en een toekomstbestendige en duurzame wijk.
Wat hebben we hiervoor gedaan?
- Inloop voor vragen: we werken samen met beroepskrachten die werkzaam zijn in de wijk, vanuit verschillende moederorganisaties (OnsWelzijn, gemeente, Brabant Wonen, Deelgenoten, Jij!Advies en Coaching, Pantein Zorg). De inloop wordt goed gevonden door bewoners en is laagdrempelig benaderbaar. Bewoners komen met de meest uiteenlopende vragen en vinden het fijn dat er iemand zit om de vraag te stellen, in plaats van dat zij moete bellen of mailen. Vragen die hier gesteld worden, worden direct beantwoord, of warm overgedragen aan een collega beroepskracht.
- KODOSS: er is een coördinator aangesteld die ervoor zorgt dat bestaande samenwerkingsverbanden zijn versterkt en nieuwe samenwerkingsverbanden zijn ontstaan. De voorbereiding heeft plaatsgevonden in het eerste en tweede kwartaal, vanaf het derde kwartaal is gestart met de activiteiten. Sindsdien is er een dagelijks wisselend aanbod voor alle kinderen in de basisschoolleeftijd waaraan zij gratis kunnen deelnemen, variërend van cultuur, sport, schaken, tot koken en leren om je eigen fietsband te plakken.
- Het LSI project is wat betreft casusoverleg en bezoeken aan de deur van Toezicht afgerond in 2022. Dit project Landelijke Samenwerking Interventieteams zou een jaar duren met 12 actiedagen, maar is door Corona vertraagd en uitgesmeerd over meerdere jaren. Op dit moment worden de adresonderzoeken nog afgerond bij Burgerzaken. Na afronding van de onderzoeken wordt een evaluatie opgesteld over het geheel van het LSI project, en met het college besproken
- Ruimtelijke ontwikkelingsvisie: In overleg met BrabantWonen is een concept visie opgesteld. Deze wordt in het tweede kwartaal van 2023 met belanghebbenden besproken en in juni 2023 door het college definitief behandeld.
- Ten behoeve van de voortgang van de vernieuwing van woningen in de Vogelbuurt heeft het college op 8 november 2022 afspraken met BrabantWonen vastgesteld die kaderstellend zijn voor de uitwerking van de visie. Een van de afspraken is dat waar BrabantWonen sloopt het aantal woningen dat bovenop het vervangen van de gesloopte huurwoningen wordt gerealiseerd, woningen zijn in de vrije sector huur en koop en uitbreiding sociale huur.