2.5 Integriteit en veiligheid
Doelstellingen
We werken aan de volgende doelstelling(en):
- Het zoveel mogelijk stoppen en voorkomen van ondermijnende criminaliteit en het herstellen/vergroten van het vertrouwen in de overheid
- We willen een weerbare en integere organisatie blijven waarbij medewerkers in een veilige werkomgeving hun publieke taak kunnen uitvoeren
Hoe ver zijn we met het realiseren van onze doelstellingen?
Het stoppen en voorkomen van ondermijnende criminaliteit is een doorlopende doelstelling. De gemeente Oss werkt samen met de gemeente Bernheze, de politie, het Openbaar Ministerie en de Belastingdienst samen onder het RIEC convenant in de bestrijding van ondermijnende criminaliteit.
In 2022 is de Brabantse weerbaarheidsnorm gelanceerd door de Provincie Noord-Brabant, de Brabantse gemeenten en Taskforce-RIEC Brabant-Zeeland. Het is de bedoeling dat alle gemeenten voldoen aan deze norm, zodat de dijken overal even hoog zijn en criminelen minder kans krijgen om faciliteiten van de gemeenten te gebruiken voor criminele doeleinden. Het Team Openbare Orde en Veiligheid heeft een nulmeting gedaan. Daaruit blijkt dat een aantal zaken al goed op orde zijn, maar dat andere zaken doorlopend aandacht vragen (bewustwording) en dat op sommige zaken nog flink moet worden geïnvesteerd (informatiepositie).
Wat hebben we hiervoor gedaan?
- De tijdelijke vierjarige functie van basisteamprogrammaleider ondermijning is omgezet naar een structurele functie.
- We werken wekelijks en bijna dagelijks samen met onze integrale partners, onder het RIEC convenant. Samen pakken we casuïstiek en projecten op.
- We hebben van mei tot en met november meegedaan aan de landelijke MMA campagne over het veilig verhuren van vastgoed. Deze campagne richtte zich op de particuliere verhuurders, verhuurmakelaars en notarissen in de omgeving van Oss.
- We hebben meegedaan met de proeftuin vastgoed vanuit Taskforce-RIEC Brabant-Zeeland en de Avans. Deze proeftuin heeft de ‘toolbox vastgoed’ opgeleverd. De toolbox richt zich zowel op exploitatie als speculatie van vastgoed. Komende jaren willen we aan de slag gaan met het toepassen van de tools uit de toolbox, en daarmee meer zicht te krijgen op criminele activiteiten in panden en de investeringen met crimineel geld in vastgoed.
- Er is een regionale actieweek geweest over arbeidsuitbuiting en mensenhandel. Ook in Oss zijn er tijdens deze week meerdere adressen gecontroleerd.
- In oktober en november hebben we samen met Taskforce-RIEC en gemeente Bernheze de ‘herfstschool’ georganiseerd. Vijf weken lang zijn er workshops gegeven over o.a. morele dilemma’s, uitbuiting kwetsbare personen, vastgoedfraude, agressie en intimidatie, netwerkcorruptie, integraal jeugdbeleid. Dit o.a. door middel van training, een escaperoom en een experience met VR brillen. In totaal hebben 340 deelnemers deel genomen aan de herfstschool.
- In november 2022 hebben we een preventieve actiedag gehouden op het bedrijventerrein de Elzenburg en bij de containerterminal in de haven. We zijn bij diverse bedrijven langs geweest om met hen te spreken over de risico’s die zij kunnen lopen als transport- of logistiek bedrijf in relatie tot ondermijnende criminaliteit. Ook zijn de medewerkers getraind op het herkennen van signalen en wat zij zelf al kunnen doen om hun bedrijf en de haven zo weerbaar mogelijk te maken. Ook de wethouder bedrijventerreinen en economie is aangesloten tijdens deze dag.
- We hebben een raadsavond georganiseerd om de nieuwe raadsleden te informeren over de maatschappelijke impact van drugsproductie, import en gebruik/verslavingen. Er waren o.a. sprekers van Novadic Kentron en van de politie.
- We hebben beleid gemaakt voor de aanpak van mensenhandel. De aanpak vraagt een samenwerking tussen team veiligheid en het sociaal domein. Enerzijds gaat het om zorgen voor training en bewustwording bij medewerkers die signalen kunnen herkennen, en anderzijds om het daadwerkelijk oppakken en uitlopen van signalen. Het beleid wordt begin 2023 vastgesteld.
- We hebben ook een aandachtsfunctionaris Maatschappelijke Onrust aangesteld binnen het team Openbare Orde en Veiligheid. Hier vallen de thema’s polarisatie, extremisme, radicalisering onder. We werken hierin samen met de regio gemeenten en de regionale projectleider Maatschappelijke Onrust.
- In het najaar is onder begeleiding van Taskforce-RIEC de ‘zelfscan verhogen informatiepositie’ afgenomen. Dat brengt in kaart wat er nodig is om de informatiepositie op de aanpak van ondermijning te verbeteren. Het advies is besproken en we gaan in 2023 aan de slag met de aanbevelingen van de scan.
- Eind 2022 is een start gemaakt met het verkennen van de mogelijkheid om een Gemeentelijk Informatieknooppunt te realiseren. Dit is ook een van de aanbevelingen uit de zelfscan.
- Gemeenten Oss en Bernheze zijn bezig geweest met het maken van een nieuw 13b Opiumwet-beleid. Hierin is de laatste jurisprudentie verwerkt. Het nieuwe beleid wordt in 2023 vastgesteld.
- We werken samen met het Platform Veilig Ondernemen (PVO), dat in 2022 goed van start is gegaan in Brabant-Zeeland. Waar mogelijk maken we gebruik van hun aanbod en diensten op diverse thema’s.
- We toetsen de inkomende vergunningaanvragen samen met VTH. Wanneer aanvragen onder het Bibob-beleid vallen worden ze onderworpen aan een Bibob-toets. Afgelopen jaar zijn er 61 Bibob-onderzoeken door Oss uitgevoerd. In enkele gevallen wordt het Landelijk Bureau Bibob om advies gevraagd.
- De Wet Bibob is landelijk aangepast. Daarnaast is het lokale Bibob-beleid uitgebreid. De mogelijkheden om dit als instrument in de aanpak van ondermijning breder in de organisatie toe te passen zijn onderzocht en worden geïmplementeerd in 2023.