2.1 Veilige woon- en leefomgeving
Doelstellingen
We werken aan de volgende doelstelling(en):
- We verbeteren de objectieve en subjectieve veiligheid door samen met de partners de slachtofferkans te beperken, de pakkans te vergroten en de aangiftebereidheid onder slachtoffers te verhogen
- Bij langdurige ernstige woonoverlast zetten we in op een ketengerichte aanpak om met partners integraal op te treden
Hoe ver zijn we met het realiseren van onze doelstellingen?
De aanpak van vergaande woonoverlast is een terugkerende taak waarbij we afgelopen jaren flink ingezet hebben op het implementeren van de aanpak van complexe casuïstiek via het model Aanpak ter Voorkoming van Escalatie (AVE) en in de gecreëerde verbinding tussen zorg en veiligheid.
Het verbeteren van de objectieve en subjectieve veiligheid is tevens een doorlopend proces waarbij we per jaar bekijken waar er extra inzet nodig is. In 2022 zagen we dit vooral terug in de aanpak van de vluchtelingenproblematiek en de impact die dit heeft op de gemeente en haar inwoners.
Wat hebben we hiervoor gedaan?
- We hebben binnen de gemeente Oss meer verbinding, een gezamenlijke aanpak en een gedragen verantwoordelijkheid gecreëerd voor de thema’s die op de domeinen en zorg en veiligheid spelen.
- We voerden de in 2021 opgestelde prioriteitenagenda Zorg en Veiligheid uit. Waarbij we op basis van de prioriteitenagenda aan de slag zijn gegaan met de thema’s: doorontwikkeling Aanpak Voorkoming Escalatie (AVE), doorontwikkeling aanpak complexe casuïstiek en goede verbinding tussen interne bestuurlijke/ambtelijke overlegstructuur op het gebied van Zorg en Veiligheid.
- We werken structureel samen met wijkcoördinatoren, wijkagenten, boa’s en andere betrokkenen om vroegtijdig (woon)overlast aan te pakken. Dit doen we onder andere in samenwerking met het Zorg- en Veiligheidshuis.
- We hebben het Bestuurlijke Akkoord Re-integratie Ex-justitiabelen in beeld gebracht. In 2023 vertalen we dit door naar onze werkwijze.
- We legden (bestuurlijke) maatregelen op bij ernstige (woon)overlast of huiselijk geweld. Dit aan de hand van het AVE model zodat zorg en veiligheid maar ook preventie, vroeg signalering en repressie elkaar aanvullen tot een totaal aanpak passend bij de casus.
- We zetten samen met partners in op de Schadewijk door middel van de integrale opdracht vanuit programma Schadewijk. Team veiligheid participeert hierin.
- We participeren in projecten die zorg en veiligheid raken zoals bij Koers en Kansen, KetenveldNorm Signalenoverleg, de driehoek Beschermd wonen en de Toegang.
- Taakverzwaring en –verbreding hebben ertoe geleid dat we hebben ingezet op het anders vormgeven van de organisatorische invulling van veiligheid en hebben we in 2022 1 extra fte aangetrokken.
- We hebben een nieuwe integraal veiligheidsbeleid opgesteld voor 2023-2026. De gemeenteraad heeft dit in december 2022 vastgesteld.