2.1 Werk en talentontwikkeling
Doelstellingen
We werken aan de volgende doelstelling(en):
- Iedereen die kan en wil werken, heeft werk of volgt een opleiding daarvoor
- Inwoners in Oss beschikken over basisvaardigheden (taal, rekenen, digitale vaardigheden)
- Bedrijven in Oss beschikken op het juiste moment over de juiste hoeveelheid mensen, met de juiste kwalificaties op de juiste plek
Hoe ver zijn we met het realiseren van onze doelstellingen?
Begin 2022 waren er nog diverse COVID-19 maatregelen; de TOZO werd nog uitgevoerd. Inmiddels is dat niet meer nodig en zijn we vooral bezig met de (administratieve) afhandeling daarvan.
We ondersteunen inwoners actief naar werk. De arbeidsmarkt is krap, dus de kansen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt op een duurzame werkplek zijn groter. Er blijven inwoners met een uitkering die zo kwetsbaar zijn dat zij niet kunnen werken. Wij hebben hen ondersteund om, vanuit eigen regie, meer mee te doen met de samenleving.
Wij hebben flexibel en voortvarend ingezet op ondersteuning van vluchtelingen uit Oekraïne (en breder) en gezorgd voor leefgeld en andere middelen.
Wat hebben we hiervoor gedaan?
- Het nieuwe partnership gemeenten-IBN is per juli geïmplementeerd. Het eerste half jaar is ook al weer geëvalueerd. Ontwikkelpunten zijn: impuls geven aan Beschut Werk, meer flexibiliteit bij IBN voor het plaatsen van een moeilijke doelgroep, meer vraaggestuurd werken waardoor IBN ook een doelgroep in huis krijgt met een hogere loonwaarde, beter de ontwikkeling van mensen bij IBN in beeld krijgen en extra inzet op sluitende aanpak jongeren tot 27 jaar.
- Rotonde, het gemeentelijke centrum voor praktijkdiagnose en arbeidstraining, is verhuisd naar het pand van IBN en samenwerking met IBN is in gang gezet.
- De landelijke taakstelling Beschut Werk 2022 voor Oss was 147 personen van 31 uur, dus 4557 uur. De feitelijke taakstelling op basis van afgegeven indicaties Beschut was 126 personen x 31 uur is 3906 uur. We hebben uiteindelijk 86 van de 126 personen geplaatst. Dat is 68%. In onze arbeidsmarktregio ligt dit percentage op 66%. 40 personen zijn nog in traject naar werk.
- De Tozo werkzaamheden lopen tot en met 2023 met heronderzoeken, aflossing van verstrekte bedrijfskredieten.
- We zetten in op “van werk-naar-werk trajecten” voor ondernemers, die gebruik maakten van de Tozo regeling. We zijn in gesprek om te kijken welke dienstverlening nodig is om aan het werk te blijven. Dat kan gaan om (om)scholing, verbinding leggen in een netwerk, schulddienstverlening of bemiddeling naar werk in een dienstverband.
- Wij participeren in het Regionaal Mobiliteitsteam (RMT) vanuit Noordoost Brabant Werkt voor 'van werk naar werk' trajecten. Inmiddels is het RMT samen met Wijzer in je Werk, de ondersteuning bij loopbaan oriëntatie, opgegaan in 1 Werkcentrum. Een mijlpaal: alle ondersteuning voor inwoners bij vragen rond werk zijn in de regio Noordoost Brabant via een portaal vindbaar.
- We hebben extra aandacht gehad voor de meest kwetsbare groep in ons uitkeringsbestand; vaak mensen die wat ouder zijn, langdurig gebruik maken van de uitkering, laaggeletterd zijn en bekend zijn bij zorg- en welzijnsinstellingen. Met aandacht en contact doorbreken we een sociaal isolement, proberen we te activeren en het sociaal netwerk te versterken.
- We hebben onze aanpak voor kwetsbare jongeren met en zonder uitkering, voortgezet. Deze doelgroep bestaat voornamelijk uit vergunningshouders en jongeren uit het voortgezet speciaal onderwijs en praktijkonderwijs. Voor de integrale aanpak voor jongeren tussen de 16 en 27 jaar met problemen op meerdere leefgebieden (Big 5), hebben we het Actieteam 16-27 opgezet.
- De nieuwe wet Inburgering is geïmplementeerd. Vergunninghouders ondersteunen we actief bij inburgering en toeleiding naar werk of opleiding en participatie. De gemeente voert de regie en zorgt voor een integrale inburgering. In 2022 hadden we ook ondersteuning voor inwoners vanuit de eerdere wet Inburgering (Wi13). Dat zal de komende jaren ook nog zo blijven. Inburgeraars die onder de Wi13 vallen krijgen, zo veel als mogelijk, dezelfde dienstverlening als inburgeraars waarvoor de nieuwe wet Inburgering (Wi21) geldt.
- Vanuit de WEB-middelen (Wet Educatie Beroepsonderwijs) zetten we actief in op het verbeteren van de basisvaardigheden van volwassen inwoners van Oss. Dit doen we met regionale en lokale partners. Het betreft zowel formele educatie (erkend diploma) als non formele educatie. In afstemming met de regio geven we prioriteit aan laaggeletterden met Nederlands als eerste taal (NT1), uitkeringsgerechtigden, jongeren en andere kwetsbare doelgroepen: nugger, laagopgeleide ouders met jonge kinderen, ex-inburgeraars. Voor de uitvoering van de formele WEB-trajecten werken we de komende jaren samen met Capabel Taal. Non-formeel aanbod wordt in Oss deels ingekocht bij het ROC en daarnaast is er allerlei aanbod door vrijwilligers en taalmaatjes.
- Voor de aanpak verbeteren basisvaardigheden, waaronder laaggeletterdheid, hebben we het beleidsplan ‘Meedoen begint bij de basis’ verlengd. Rond de zomer hebben we een nieuwe coördinator voor het Taalhuis gevonden. Door combinatie met de gemeente Meierijstad konden we een interessante functie creëren. Het Taalhuis heeft binnen het taalnetwerk een centrale, verbindende rol in de aanpak van laaggeletterdheid. De activiteiten zijn volop doorgegaan. De doelstelling om jaarlijks minimaal 100 mensen te bereiken is gehaald: wij hebben 183 mensen bereikt en voorzieningen aangeboden om hun basisvaardigheden te verbeteren.
- Het project Digitalisering Sociaal Domein leidt tot verbeteringen in onze digitale processen en uitbreiding van onze digitale dienstverlening. De ontwikkeling van een Dashboard Sociaal Domein op drie niveaus: bestuurlijk, voor managementinformatie en voor makkelijk gebruik voor beleid en uitvoering, is in volle gang. Ook andere speerpunten, zoals invoering van een regiesysteem, inzet digitaal aanvraagproces en portal stratech uit het plan van aanpak zijn opgepakt. Dit betreft het brede sociale domein.
- Wij hebben onze bijdrage in het Werkgeversservicepunt Noordoost-Brabant, als netwerkorganisatie van gemeenten, sociale partners, het UWV, SW-bedrijven, MBO en SBB, voortgezet. Regionaal hebben we daar gewerkt aan arbeidsmarktvraagstukken zoals een gezamenlijke aanpak voor jeugdwerkloosheid en stageproblematiek, versterking leven lang ontwikkelen. De dienstverlening aan werkgevers in de regio wordt gezamenlijk opgepakt. Doel van de regio is om 6.822 actieve banenafspraken te hebben eind 2022 (conform het sociaal akkoord); op 1 september 2022 waren er 7.637 actieve banenafspraken (12% boven de doelstelling).
- We investeerden in Noordoost Brabant Werkt met menskracht en middelen, op bestuurlijk en strategisch niveau. Ook namen we deel aan de programmalijnen Regionaal Werkbedrijf/Werkgeversservicepunt en Jongerenaanpak gericht op voortijdig schoolverlaters (VSV)/kwetsbare jongeren. Onze actieve deelname in Noordoost Brabant Werk leidt tot regionale projecten voor arbeidsmarktbeleid en tot een gezamenlijke aanpak die uitval van jongeren tegengaat. Jaarlijks dragen we hier € 1 per inwoner aan bij.
- Oss is toegelaten tot het UNESCO Global Newerk of Learning City’s. We versterken de leer- en ontwikkelcultuur bij werkgevers en in het onderwijs via de Lerende Stad Oss en regionale projecten. De Talentencampus is de spil voor de aansluiting onderwijs-arbeidsmarkt. Specifiek zetten we in op Open Badges als instrument bij Leven Lang Ontwikkelen. Daarnaast heeft de Talentencampus diverse Learning Communities en ontmoetingen georganiseerd voor (hoger) onderwijs en ondernemers om HBO en WO talent te behouden voor de Osse arbeidsmarkt.
- We vinden het belangrijk om sterk MBO onderwijs in Oss te hebben dat aansluit op de arbeidsmarkt en dat bijdraagt aan ontwikkelingskansen voor leerlingen. We blijven in gesprek met het Koning Willem I College over doorontwikkeling van de MBO-community in onze gemeente en een goede aansluiting tussen onderwijs en bedrijfsleven.