2.1 Klimaat en duurzaamheid
Doelstellingen
We werken aan de volgende doelstelling(en):
- Onze stad en dorpen zijn beter toegerust op het veranderende klimaat; We pakken klimaat-knelpunten snel aan en we vergroenen de stad en de kernen
- We houden Oss – samen met onze partners - veilig bij hoog water
- We creëren, verbinden en behouden klimaatrobuuste ecosystemen ter verbetering van de biodiversiteit
- We leveren een bijdrage aan de verbetering van de kwaliteit van lucht, water en bodem
Hoe ver zijn we met het realiseren van onze doelstellingen?
Voor het bereiken van de doelstellingen hebben we in 2022 zowel gewerkt aan het opstellen van beleid en kaders als aan het voorbereiden en uitvoeren van concrete projecten. Zo is het actieplan Groen & Klimaatrobuust Oss opgesteld en met diverse partijen besproken. Dit plan zal begin 2023 ter vaststelling aan u worden voorgelegd. Ook is er voortvarend doorgewerkt aan de voorbereiding voor het dijkversterkingsproject Meanderende Maas. Het ontwerp bestemmingsplan gaat begin 2023 ter inzage. Daarnaast heeft de uitvoering van het bomenstructuurplan plaatsgevonden met de aanplant van de laatste tranche van 500 bomen.
Wat hebben we hiervoor gedaan?
- We hebben een start gemaakt met het koersdocument Groen en Klimaatrobuust Oss.
- We hebben - samen met de projectorganisatie - de voorbereidingen op de planprocedure en vergunningaanvragen voor het dijkversterkingstraject Meanderende Maas ter hand genomen en als bevoegd gezag beoordeeld.
- We hebben een intentie-overeenkomst gesloten ten behoeve van de verdere voorbereiding voor het dijkversterkingstraject Cuijk-Ravenstein.
- We hebben de laatste fase van de aanplant van circa 1500 bomen in het kader van het bomenstructuurplan uitgevoerd.
- We hebben de uitwerking van het Bos van Oss samen met de initiatiefnemer en andere betrokkenen ter hand genomen om te komen tot de aanleg van 20 hectare nieuw bos.
- Samen met landschapsbeheer Oss hebben we de laatste landschapsprojecten van de zone Geffen Oss aangelegd. Hiermee is het buitengebied rond Geffen versterkt op het gebied van natuur recreatie en cultuurhistorie.
- We hebben het Integraal Beheerplan voor de Herperduin opgesteld, inclusief anti-verdrogingsmaatregelen. De definitieve versie wordt in 2023 ter besluitvorming aangeboden.
- We hebben het Water- en Rioleringsprogramma vastgesteld, waarbij ingespeeld wordt op klimaatverandering en o.a. wordt ingezet op het afkoppelen van hemelwaterafvoer.
- We hebben met de bedrijven op bedrijventerrein Moleneind, VNO-NCW en de provincie Noord-Brabant een plan van aanpak geschreven om het terrein in 2023 en verder te gaan verduurzamen, waaronder vergroenen en aandacht voor wateroverlast en hitte.
- Via een gezamenlijke subsidieregeling (As50+ partners) ondersteunen we acties van onze inwoners die hun eigen terrein voorbereiden op klimaatverandering. In 2022 hebben we voor ruim € 65.000 bijgedragen aan inwoners die een groen dak hebben aangelegd of hun regenpijp hebben afgekoppeld.
- Met de regionale watersamenwerking As50+ hebben we van de Rijksoverheid impulsgelden aangevraagd en toegekend gekregen voor het versneld aanpakken van klimaatknelpunten. Voor de gemeente Oss kwam dit neer op € 1,13 miljoen.
- We hebben onderdelen van het uitvoeringsprogramma Schone Lucht Akkoord Oss gerealiseerd.
- Het beleidskader Voormalige stortplaatsen in Oss onder de Omgevingswet is vastgesteld.
- Het Uitvoeringsprogramma 2022-2027 drinkwaterwinningen Noord-Brabant waaronder Lith is met ons tot stand gekomen en provinciaal vastgesteld.